Najnowsze wiadomości

27 lutego 2024 20:01

Masło czy margaryna dowiedzmy się, które jest lepsze dla Twojego zdrowia!



 

W jednym z moich poprzednich postów tutaj, wspomniałam o margarynie jako jednym z produktów spożywczych, które sprawiają, że jesteśmy grubi. Istnieje wiele dyskusji dzieje się o margaryny i masła próbując wiedzieć, który z nich jest zdrowsze.

Dowiedzmy się...

Masło czy Margaryna: Która jest lepsza?

Masło jest produktem mlecznym i jest wytwarzane przez ubijanie śmietany. Domowej roboty białe ma historię sięgającą tysiące lat wstecz.

Wynaleziona w 1869 roku margaryna jest przygotowywana przez emulgowanie oleju roślinnego z odtłuszczonym mlekiem lub przez uwodornienie olejów roślinnych. Może to być produkt roślinny lub połączenie produktów roślinnych i mlecznych.

Oznacza to wyraźnie, że masło jest produktem naturalnym, podczas gdy pozostałe są wytwarzane przez człowieka. Sekretem dobrego zdrowia jest jeść naturalnie! Chociaż, pochodzenie obu tych produktów jest silnym powodem do stwierdzenia, że margaryna nie jest w żaden sposób lepsza. Szybko jednak poznajmy różnicę między obiema.

  • Zacznę od tego, że jeśli chodzi o zawartość kalorii, oba te produkty są prawie takie same.
  • Masło ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych tj. 51 g na 100 gm w porównaniu do margaryny, która zawiera 23 g tłuszczów nasyconych na 100 gm.
  • Masło nie zawiera tłuszczów trans, podczas gdy inne, o których mowa, zawierają wysoki poziom tłuszczów nienasyconych i tłuszczów trans. Przeczytaj o tłuszczach trans tutaj.
  • Kolejną różnicą jest zawartość metali toksycznych, ponieważ margaryna zawiera nikiel i inne toksyczne związki chemiczne. Nikiel w nadmiarze prowadzi do chorób nerek i płuc.
  • Masło jest bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, natomiast margaryna negatywnie wpływa na cholesterol. Podnosi poziom złego cholesterolu, a obniża dobrego.
  • Margaryna obniża jakość mleka matki po prostu z powodu tłuszczów trans.
  • Wiadomo również, że zmniejsza odpowiedź insulinową, co prowadzi do ryzyka cukrzycy.
  • Margaryna obniża również odpowiedź immunologiczną. Według dr Mary Enig, spożywanie tłuszczów trans obniża efektywność odpowiedzi komórek B i wzrost proliferacji komórek T.

Teraz, czy muszę powiedzieć coś więcej, aby udowodnić mój punkt widzenia! Jest jasne, że Masło każdego dnia jest lepsze dla zdrowia. Sugeruje się, że dwie łyżeczki masła są tym, czego nasz organizm potrzebuje dziennie!

Miłego jedzenia masła domowej roboty :)!