Najnowsze wiadomości

3 lutego 2023 20:39

Najważniejsze korzyści zdrowotne płynące z jarmużu



Ten post jest o innym superfood - To warzywo należy do rodziny kapustowatych. Podobnie jak brokuły, jarmuż jest pełen składników odżywczych. Przedstawię Wam korzyści zdrowotne płynące z jarmużu, nie zanudzając Was przy tym zbytnio :P. Cóż, nie potrzebujesz powodów, aby włączyć go do swojej diety, kropka! Zobaczmy, jak może nam pomóc stać się zdrowymi -

Najważniejsze korzyści zdrowotne wynikające z jarmużu

1. Jarmuż jest niskokaloryczny. Jedna filiżanka jarmużu ma około 36 kalorii. Weight Watchers , czy zwracasz uwagę?

2. Wysoka zawartość błonnika - 5 gramów błonnika w filiżance!

3. Bez tłuszczu

4. Wspaniałe na trawienie

5. Bogaty w żelazo. Jarmuż jest obowiązkowym pożywieniem dla osób z anemią.

6. Bogaty w witaminę A i witaminę C. Nie sądziłeś, że tylko owoce cytrusowe są bogate w witaminę C ????

7. Bogaty w wapń - Nie bądź zszokowany, gdy to przeczytasz. Jarmuż ma więcej wapnia na kalorię w porównaniu do mleka.

8. Jarmuż zawiera antyoksydanty - karotenoidy i flawonoidy, które pomagają chronić przed różnymi nowotworami.

9. Jarmuż ma właściwości przeciwzapalne, podobnie jak brązowy ryż.

10. Jarmuż sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, przeczytaj tutaj.

11. Świetnie nadaje się do detoksykacji - słowo-wytrych!

12. Bogaty w Pottasium

13. Bogaty w mangan

Zanim zaczniesz zadawać sobie pytania ile potasu i manganu zawiera jarmuż, sprawdźmy jego wartości odżywcze (na 100 g) - (Źródło: USDA National Nutrient Data Base)

Kilka wskazówek, jak włączyć jarmuż do swojej diety

Jarmuż jest warzywem szybko psującym się, więc użyj go, zanim dotkniesz czegoś innego z zakupów spożywczych. Nie przechowuj go w lodówce dłużej niż 4-5 dni. Im więcej dni leży nieużywany, tym bardziej gorzki się staje!

Jarmuż o mniejszych liściach jest delikatny i łatwo się trawi, w przeciwieństwie do tego o większych liściach.

Umyj go pod bieżącą wodą, aby usunąć ziemię, brud itp. Myć tylko przed użyciem, ponieważ woda może zepsuć jarmuż.

Jarmuż, jeśli nie jest organiczny, może być bardzo narażony na działanie pestycydów. Więc uważaj.

Kilka przepisów, w których można dodać jarmuż - zupy, sałatki, pizza, makarony. Bardzo popularne są również chipsy i sok z jarmużu.

Teraz trudna część. Jeśli masz tarczycę, trzymaj się od niego z daleka! Istnieją badania, które mówią o tym, że jarmuż jest goitrogenny. Oznacza to po prostu, że zaburza funkcjonowanie tarczycy. Chociaż badania są kontrowersyjne, to jednak sugerowałabym, że jeśli masz tarczycę, unikaj jarmużu.

Czy znasz jakieś przepisy z jarmużem? Czy stosowałeś jarmuż i schudłeś? Podziel się z nami !