Najważniejsze korzyści zdrowotne płynące z jarmużu
5 sty 2022 - Zdrowie
9 października 2024 13:56
Zimy pukają do drzwi i wkrótce znajdziemy wiele informacji online, jak również offline na temat zdrowej diety na zimę.
Wiele zostało powiedziane i omówione o nasionach lnu podczas omawiania zdrowej diety na zimę, ale wybrałem być ignorantem na ten temat. Dopiero kiedy mój dietetyk zasugerował mi włączenie ich do mojej diety, spróbowałam dowiedzieć się o nich więcej. Im więcej się dowiadywałam, tym bardziej byłam zaskoczona.
Nasiona lnu nazywane są również siemieniem lnianym, alsi lub teesi i można je znaleźć w lokalnych sklepach spożywczych. Jest to szczególnie ważne dla wegetarianina takiego jak ja, ponieważ jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, ma wysoką zawartość błonnika i ważnych mikroelementów.
Są one łatwo dostępne w postaci nasion i oleju (pamiętacie olej lniany, którego używamy w malarstwie olejnym) i były wokół nas, ale większość z nas nigdy tego nie zauważyła i nagle wszyscy traktują je jak egzotyczny składnik. Gdybyście wybrali jakikolwiek dobry odświeżacz do ust, zobaczylibyście, że jest on tam obecny. W rzeczywistości, jeśli jecie chleb wieloziarnisty, to wszyscy go tam znajdziecie. Dodaje mu chrupkości, a ja to uwielbiam.
Teraz, zanim przejdę dalej i dalej o tym, oto kilka korzyści z dodawania ich do swojej diety
Nasiona lnu są bogate w błonnik i włączenie ich do diety pomaga w tworzeniu stolca. Więc jeśli cierpisz na IBS lub zaparcia, to jest to korzystne dla Ciebie. Upewnij się, że pijesz odpowiednią ilość wody. Wchłania ona wodę i działa jak środek przeczyszczający.
Ponieważ ma wysoką zawartość błonnika, dodaje objętości do diety i zmniejsza uczucie głodu. Kiedy więc spożywasz nasiona lnu, czujesz się syty i spożywasz mniej kalorii. To dodatkowo pomaga w redukcji wagi.
Wydajesz na kremy przeciwstarzeniowe? Wtedy możesz chcieć zastąpić je nasionami lnu, które są tańsze. Olej lniany jest stosowany w wielu kosmetykach, ponieważ sprawia, że twarz nabiera blasku i wyrównuje koloryt skóry. Kiedy jesz łyżeczkę nasion lnu dziennie, to ma olej i inne składniki, które razem pomagają w opóźnianiu oznak starzenia się. Sprawia, że skóra jest miękka i elastyczna, dzięki czemu wygląda zdrowo i młodo.
Regularne spożywanie nasion lnu sprawia, że paznokcie są mocne i zapobiega żółknięciu.
Nasiona lnu są uważane za bardzo dobre dla stawów. Można je zmielić i wymieszać łyżeczkę w szklance mleka. Można je spożywać przed snem, co pomaga w zmniejszeniu bólu stawów.
Badania wykazały, że regularne spożywanie tego cudownego jedzenia może obniżyć ryzyko zachorowania na raka, a zwłaszcza raka jelita grubego, ponieważ oczyszcza jelito grube. Obecne w nim składniki odżywcze pomagają również zapobiegać nowotworom.
Korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Ujędrnia piersi. Tak! To prawda. Jeśli regularnie spożywasz nasiona lnu, to wzmacniają one mięśnie piersi i sprawiają, że stają się one jędrne.
Jeśli masz ochotę na słodycze lub czujesz się głodna, możesz je chrupać. Pomagają one zmniejszyć łaknienie.
Reguluje cykl menstruacyjny.
Istnieje wiele innych zalet również, ale są to jedne z głównych korzyści, które zauważyłem, jak również. Teraz wielu z nas nie jest pewnych jak włączyć je do naszej diety. Ja zazwyczaj moczę łyżeczkę nasion lnu w wodzie na noc i jem je następnego dnia na pusty żołądek. Kiedy zapomnę je namoczyć, po prostu wypijam je w ten sposób i popijam szklanką wody.
-Używaj ich jako odświeżacza do ust po posiłku.
-Dodaj do porannej miski płatków śniadaniowych
-Mieszaj z sałatką.
-Dodaj do ciasta chlebowego i ciasteczek.
-Można go również dodać do ciasta dosa, smoothies, upma.
Możesz spożywać je w ten sposób lub wymyślić swój własny, innowacyjny sposób. Niektórzy wolą je zmielić i użyć, ale wtedy zmielone nasiona lnu szybciej tracą swoje wartości odżywcze. Powinieneś zmielić tylko trochę na raz i przechowywać w szczelnym słoiku. Nie wystawiaj go na działanie jasnego światła lub słońca i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
Wegetarianie powinni przyjmować do 2 łyżeczek nasion lnu dziennie, aby uzyskać maksymalne korzyści. Jeśli dopiero zaczynasz, użyj niewielkiej ilości, aby upewnić się, że nie jesteś na nie uczulony. Kobiety w ciąży i matki karmiące powinny jednak skonsultować się z lekarzem przed włączeniem go do swojej diety.
© Copyright anty-chrapanie.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.