Najważniejsze korzyści zdrowotne płynące z jarmużu
5 sty 2022 - Zdrowie
16 września 2024 3:42
Kolejnym cennym darem od pszczół jest pierzga. Warto zwrócić na nią uwagę, zwłaszcza zimą. Przyglądamy się, jak możemy ją wykorzystać do wspomagania organizmu, nie tylko do zabiegów immunologicznych.
Być może zadajesz sobie pytanie: Co to jest pierzga pszczela? Pierzga pszczela to mieszanina kilku substancji.
Można go przechowywać jak każdy inny produkt pszczeli. Nie straci swojej świeżości ani jakości.
Pierzgę można kupić w granulkach, w różnych odcieniach brązu. Granulki te są szczelnie zamknięte w szklanym słoiku.
Wytworzenie pierzgi pszczelej wymaga czasu. Pszczoły składają pyłek pszczeli, który następnie mieszają z miodem i śliną. Następnie pszczoły starannie ubijają substancję z plastra i zabezpieczają ją woskiem. Następnie pszczelarze zbierają ją z plastra i nadają jej charakterystyczny kształt. Według niektórych doniesień pszczoły, które żywią się pierzgą, żyją dłużej niż te, które jedzą pyłek. Stanowi on również istotny element diety całych rodzin pszczelich. Te pszczoły są inteligentne, prawda?
Pierzga pszczela zawiera ważne składniki, które są dobre dla naszego zdrowia.
Witaminy:
Także cenne pierwiastki:
Elementy składowe Quincture, do których należą makro- i mikroelementy mogą sprawić, że stanie się ona prozdrowotnym elementem codziennej diety. Może być stosowana w leczeniu niektórych chorób i łagodzeniu objawów związanych z przeziębieniem. Jest skarbnicą pełną związków odżywczych, wzmacniających, a nawet detoksykujących, dzięki czemu może pomóc wzmocnić nasz układ odpornościowy.
Pierzga pszczela ma właściwości aktywne:
Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej wynikają również z zawartych w niej antyoksydantów. Antyoksydanty te mają działanie przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne, a także wspomagają regenerację komórek. Dlatego też pierzga w medycynie ma szerokie zastosowanie w apiterapii we wszystkich jej aspektach. Dowiedz się więcej na https://domiuroda.pl/pierzga-a-nowotwory-zastosowanie-w-medycynie.
Być może zastanawiasz się, co robi pierzga pszczela. Jej właściwości lecznicze sprawiły, że pierzga w medycynie naturalnej jest często stosowana. Stosowana jest w profilaktyce takich schorzeń jak:
Jeszcze większe znaczenie ma pierzga pszczela:
Jak stosować pierzgę To naturalne dobro może być stosowane w postaci brązowo-złotych kryształków na wiele sposobów. Najpopularniejszą metodą jest rozpuszczenie kwaszonki w odpowiedniej ilości letniej, wrzącej wody (do 40 stopni C), aby stworzyć napar, który można spożywać. Na właściwości lecznicze nalewki nie będzie miała wpływu letnia herbata czy woda.
Podobne przygotowania można wykonać w przypadku roztworu zawierającego miód i nalewkę. Trzeba będzie zagotować letnią wodę i miód, aby osłodzić roztwór.
Można też kupić gotowy miód z pierzgą pszczelą zamiast granulek. O ile nie przeszkadza Ci wyjątkowy smak, możesz też zjeść pierzgę prosto ze słoika, powoli przeżuwając jej granulki.
Najlepiej stosować ją rano lub wieczorem. Proces rozpuszczania leku trwa wiele godzin, od 8 do 10. Osoba dorosła powinna przyjąć 10-20g zalecanej dawki profilaktycznej. Pierzgę można rozrobić w następującym stosunku: 1 łyżeczka (to około 10 gramów) na pół szklanki letniej herbaty lub wody.
Jak wszystkie produkty wytwarzane z pszczół, pierzga może powodować reakcje alergiczne. Może się to objawiać swędzeniem w uszach i gardle. Pierzga pszczela może uczulać, dlatego należy zacząć od mniejszej ilości i zwracać uwagę na swój organizm. Aby uniknąć podrażnienia żołądka, najlepiej przyjmować pierzgę kilka minut po jedzeniu. Osoby uczulone na pyłki roślin powinny unikać pierzgi.
Nie ma żadnego związku. Pierzga pszczela jest tak bezpieczna, że nie odnotowano żadnych skutków ubocznych.
Ponieważ pierzga ma wysoką zawartość cukrów prostych, diabetycy powinni zachować ostrożność. Jeśli podczas jej stosowania wystąpią jakiekolwiek nietypowe objawy, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Pierzga jest jednym z wielu produktów pszczelich, które wykazały pozytywne wyniki w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. Są one również wspomagające w leczeniu guzów mózgu. Do takich wniosków doszli po trzyletnich badaniach naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku kierowani przez profesor Marię Borawską.
Naukowcy chcieli się dowiedzieć, czy naturalne produkty pszczele mogą pomóc lub zaszkodzić pacjentom chorym na raka, którzy są poddawani chemioterapii. Propolis i chinowiec mogą być szkodliwe dla wzrostu komórek glejaka mózgu - uważają badacze. Naukowcy twierdzą, że ważne jest, aby pacjenci wybierali tylko te produkty, które są wolne od substancji toksycznych, zwłaszcza kadmu. Ponieważ toksyny mogą spowodować, że korzystne działanie produktów pszczelich zacznie się odwracać.
Pierzga pszczela jest dostępna w mniejszych lub większych ilościach. Zwykle jest zamknięty w szklanym słoiku. Należy zwrócić uwagę na producenta pierzgi, aby mieć pewność, że jest ona najwyższej jakości.
© Copyright anty-chrapanie.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.