Najważniejsze korzyści zdrowotne płynące z jarmużu
5 sty 2022 - Zdrowie
16 września 2024 5:39
Jak się wszyscy macie? Czy nadal gotujecie tak entuzjastycznie jak w początkowych dniach zamknięcia? Jestem tak zrobiony z gotowaniem po zrobieniu wszystkich rodzajów zdrowych, jak również niezdrowych posiłków w domu. Ten Coronavirus zrobił większość ludzi kuchennymi ekspertami.
Jedyną rzeczą, która pozostała niewykorzystana w kuchennej spiżarni była paczka mąki Ragi. Od dłuższego czasu planowałam coś z nią zrobić i w końcu dzisiaj użyłam jej do zrobienia zdrowego śniadania. Spójrzcie...
Zanim przejdę do składników i przepis bezpośrednio, pozwól mi mówić trochę o wartości odżywczej dwóch głównych składników używanych w tym przepisie. Mąka Ragi i biała podzielona pasta urad dal to dwie rzeczy, które użyłem jako główne składniki.
Pozwolę sobie pokazać wykres wartości odżywczych tych dwóch głównych składników;
Ragi jest najlepszym pokarmem dla tych, którzy zmagają się z cukrzycą i problemami z wagą. Możesz przeczytać wszystko o korzyściach płynących z Ragi tutaj ...
Aby powiedzieć w skrócie, że jest bogata w błonnik i pozostaje w żołądku dłużej, aby czuć się pełniejsze przez dłuższy czas. Inną korzyścią dla zdrowia jest zawartość wapnia. Jeśli nie jesteś szczęśliwy spożywania mleka to z pewnością może to być dobry substytut. Nie tylko dla diabetyków, ale również zalecane dla osób mających problemy z cholesterolem.
Jak wyraźnie widać zawartość węglowodanów jest znacznie wyższa, więc osoby stosujące diety ketogeniczne powinny jej unikać.
Biały podzielony Urad dal, który my Hindusi wiedzą jako Dhuli Urad dal jest ten, który jest używany do przygotowania Idli, Dosa, Vadas i Dahi vada zbyt. Ma wysoką wartość odżywczą dzięki zawartości białka, wapnia i żelaza.
Cóż, zanim podam wam przepis, muszę przyznać, że pomyślałam o zrobieniu tego zdrowego śniadania z jeszcze jednego powodu, a mianowicie, że zrobiłam Vada Sambar dzień wcześniej, więc miałam dużo pasty White urad dal, która została w lodówce. Więc jedna wskazówka, którą dałabym wam wszystkim to pozostawienie pasty dal w temperaturze pokojowej na cztery do pięciu godzin w okresie letnim i na noc w okresie zimowym pomoże wam w zrobieniu bardziej puszystego Uttapam.
Teraz wszystko, co musisz zrobić, to dobrze wymieszać wszystkie składniki. Pamiętaj, że konsystencja powinna być łatwa do rozsmarowania, ale nie płynna.
Spryskaj lub rozprowadź łyżkę oleju lub ghee na gorącej patelni nonstick lub Dosa. Rozprowadź ciasto.
Ilość za jednym razem będzie zależała od Twoich preferencji co do wielkości. Ja zrobiłam kilka małych uttapams, które można było zjeść palcami, a kilka większych na śniadanie.
Przykryj i smaż z obu stron. Jeśli chcesz, możesz zrobić cieńsze, ale w tym celu Twoje ciasto musi być nieco rzadsze.
Oto co podałam na śniadanie z kokosowym chutney ... Tak, jeszcze jedna rzecz, dzięki mące Ragi twoje Uttapams mogą okazać się nieco ciemniejsze niż zwykłe, ale smak jest niesamowity.
© Copyright anty-chrapanie.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.