Najważniejsze korzyści zdrowotne płynące z jarmużu
5 sty 2022 - Zdrowie
16 września 2024 5:31
Być może zastanawiasz się jak jedzenie może mieć nie zero, ale ujemne kalorie ;), żywność nie może mieć ujemnych kalorii.
Pokarmy, które spalają więcej kalorii w procesie przetwarzania i trawienia w porównaniu do liczby kalorii, które zawierają - są określane jako pokarmy o ujemnej kaloryczności. Pozwólcie, że wyjaśnię -
10-15% kalorii, które otrzymujemy z pokarmów, które spożywamy, jest zużywane w procesie trawienia. Ciało potrzebuje energii, aby rozłożyć te pokarmy i wchłonąć składniki odżywcze, takie jak białka, węglowodany, tłuszcze, minerały itp. obecne w żywności. Skąd pochodzi ta energia? Prosta odpowiedź - z pożywienia, które spożywamy.
Istnieją pewne pokarmy, które wymagają dużo energii (kalorii), aby je rozłożyć i wchłonąć. Jeśli te pokarmy zawierają mało kalorii, skąd ciało czerpie energię do ich strawienia? W takim przypadku, organizm jest zmuszony do wykorzystania zmagazynowanego tłuszczu do trawienia pokarmów.
Jeśli jesz pokarmy o ujemnej kaloryczności, tworzy się deficyt kaloryczny, który może pomóc Ci schudnąć. Czy to oznacza, że możesz spalić więcej kalorii jedząc czekoladę, a następnie ogórka? Nie bardzo. Jest wręcz odwrotnie. Zjedz najpierw ogórka, aby nie zabrakło miejsca na czekoladę.
Znałam tylko kilka pokarmów o ujemnych kaloriach, ale ostatnio poznałam wiele z nich. Te pokarmy pomogą Ci dokonać lepszego wyboru, co włączyć, a czego unikać w swoich planach posiłków.
Proszę dodać do listy, jeśli wiesz więcej o tym, jak schudnąć z ujemnych kalorii żywności.
© Copyright anty-chrapanie.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.